Pewnie nie jeden raz słyszałeś opinię, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Sprawdzimy więc, czy to fakt, czy może mit.
“Jedz śniadanie”. “Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu”. “Śniadanie daje siłę na cały dzień”. Te porady pewnie słyszał każdy z nas. Babcie i mamy mówiły o tym, zanim jeszcze pojawiły się profesjonalne opinie i artykuły dietetyków.
Ile w tym wszystkim jest prawdy, a ile przekazywanego z ust do ust “zwyczaju”? Czy faktycznie pominięcie śniadania w codziennym jadłospisie może być czymś złym?
Paliwo na cały dzień
W zgodnej opinii fachowców pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do 2 godzin od wstania z łóżka. Śniadanie daje bowiem organizmowi niezbędne składniki, aby się rozruszać, tzn. żeby efektywnie zaczęły działać nasze mięśnie i mózg.
Z różnych badań wynika, że prawidłowo zbilansowane śniadanie pokrywa nawet do 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. To bardzo dużo jak na pierwszy posiłek.
Nie trzeba być dietetykiem, aby wyobrazić sobie, w jaki sposób brak tej energii wpływa na organizm.
Czy czujesz się w ciągu dnia zmęczony, ospały, rozdrażniony? A czy zjadłeś śniadanie?!
Czym skutkuje brak śniadania w jadłospisie?
Dietetycy i lekarze zwracają uwagę, że regularne pomijanie śniadań wpływa zasadniczo na stan zdrowia. Badania pokazują, że osoby, które nie jedzą posiłku po przebudzeniu, a dopiero w drugiej części dnia, częściej borykają się z nadwagą. A to już prosta droga do nadciśnienia tętniczego, insulinooporności i nieprawidłowego lipidogramu. Można by powiedzieć, że śniadanie to taka błahostka, a okazuje się, że wpływa ono (a właściwie jego brak) na nasze zdrowie.
Co więcej, osoby, które nie jedzą śniadań, często spożywają bardzo późne kolacje lub nawet dojadają jeszcze w łóżku, kładąc się do snu. Dzieje się tak, ponieważ organizm jest rozregulowany i daje sygnały, że musi zrobić “zapasy”. A wiecie, gdzie one są gromadzone? Oczywiście w tkance tłuszczowej. I niestety to nie działa w ten sposób, że gdy opuścimy pierwszy posiłek w swoim menu, to organizm spali tłuszcz z brzucha, boczków czy ud. Każde pominięte śniadanie jeszcze mocniej nakręca spiralę, która prowadzi od nadwagi do otyłości i chorób z nią związanych.
Jedz dobrze skomponowane śniadania
Jak wspomnieliśmy, śniadanie ma zapewnić ok. 20-25% dziennego zapotrzebowania na kalorię, co oznacza, że wartość kaloryczna dobrze zbilansowanego porannego posiłku wynosi do 500 kcal. Zapotrzebowanie zależy oczywiście między innymi od wieku, wzrostu, wagi, stylu pracy itd.
Dietetycy podnoszą w swoich poradach, że najlepszy efekt dają śniadania białkowo-tłuszczowe. Co to oznacza? Jeśli myślisz, że pączek lub bułka słodka to świetny pomysł na śniadanie, to musimy Cię rozczarować. Cukry proste zostaną szybko “zjedzone” przez organizm i szybko znowu staniesz się głodny. Dużo lepszym rozwiązaniem jest na przykład kanapka z szynką, twaróg i jajko.
Teraz pewnie myślisz “Przecież to oznacza, że trzeba rano wstać jeszcze wcześniej niż do tej pory!!”. Na samą myśl o tym, że budzik ma dzwonić nie o 7 rano, ale o 6:30 przechodzą Cię pewnie ciarki. Spokojnie, mamy na to rozwiązanie.
Pomysł na śniadanie
Nie bez przyczyny w wielu krajach na świecie śniadania jedzone są na mieście. Nie ma się co oszukiwać – to po prostu wygodne. Nie można jednak zapomnieć o tym, że to także zdrowe! A to przecież w tym wszystkim chodzi.
Jajka sadzone na maśle, świeże pieczywo z masełkiem i warzywa czy może jajo gotowane i sałatka z tuńczyka? Co wybierzesz?
W piekarni Z pieca rodem zdrowe śniadanie możesz zjeść każdego dnia. W poniedziałek jajecznica, we wtorek twaróg i kiełbaski na ciepło, w środę sałatka z kurczakiem. A do tego codziennie świeżutkie i pachnące pieczywo. To najlepszy sposób na zdrowy początek dnia!