Nie ma nic gorszego niż zeschnięta kromka chleba lub twarda bułka na śniadanie. Co z tego, że naszykowaliśmy sobie świeżą szyneczkę, jajko na miękko albo dżem, jeśli pieczywo zwyczajnie nie nadaje się do zjedzenia. Zatem, jak należy przechowywać pieczywo, aby było świeże?
Nawet jeśli kupisz w swojej ulubionej piekarni przepyszne pszenne bułeczki, czy zdrowy razowy chleb, to gwarancją dobrego smaku będzie sposób przechowywania pieczywa.
Ile domów, tyle rozwiązań. Niestety życie w dzisiejszych zagonionych czasach powoduje, że często ze zwyczajnego pośpiechu trzymamy pieczywo w nieodpowiedni sposób.
Czy można trzymać pieczywo w foliowym woreczku?
Jest kilka podstawowych reguł, które rządzą sposobem przechowywania pieczywa. Jeśli będziesz się ich trzymać, to twoje pieczywo, to z piekarni, czy wykonane własnoręcznie utrzyma dłużej właściwe walory smakowe.
Po pierwsze, musisz zapomnieć o woreczku foliowym. Nie dość, że to właśnie on przyczynia się do tego, że pieczywo po prostu staje się niesmaczne, to przy dzisiejszej wiedzy na temat zgubnego wpływu plastiku na środowisko naturalne, rezygnując z folii, namacalnie przyczynisz się do dbania o czystą naturę.
Bardzo często jest tak, że wpadamy do domu z zakupami i po prostu wrzucamy chleb czy bułki zawinięte w foliowy woreczek prosto do szafki lub chlebaka. Jeśli weźmiemy pod uwagę kwestie zdrowotne, to tak przechowywane pieczywo oczywiście nic nie traci. Ale biorąc pod uwagę walory smakowe, to przechowywanie pieczywa w woreczku foliowym jest chyba najgorszym z możliwych rozwiązań. Świeże bułeczki czy chleb robią się gliniaste i ciężkie, a pieczywo razowe może dodatkowo zapleśnieć.
Sposoby naszych mam i babć
Jeśli już zrezygnujesz z tego nieszczęsnego woreczka, to czeka Cię drugi krok. Ten plastik trzeba czymś zastąpić, czymś, co pomoże dłużej utrzymać świeżość piekarniczych produktów. I tutaj z pomocą idą nam dawne sprawdzone sposoby z czasów, zanim na świecie zapanowała era plastiku.
Tak naprawdę masz do wyboru dwie możliwości. Pierwsza to torebka papierowa. W niej świetnie przechowuje się każde pieczywo, ale niezwykle praktyczna staje się, gdy mamy do schowania bułki pszenne, bułki z ziarnami czy otrębami. Papierowe opakowanie sprawdzi się również do przechowywania chałki, rogali maślanych czy drożdżowych bułeczek.
Druga możliwość to lniany woreczek. To idealne rozwiązanie do schowania w nim każdego gatunku chleba, bagietek czy też angielki. Pieczywo przechowywane w takim woreczku dłużej zachowuje świeżość, chrupiącą skórkę i smak.
Gdzie trzymać pieczywo w domu?
Jeśli już podjąłeś decyzję, że pakujesz pieczywo do torebki papierowej lub lnianego woreczka, pamiętaj, że przydatny też będzie chlebak. Jednak chlebak chlebakowi nierówny.
Jeśli ma być tylko efektownym gadżetem dekorującym kuchenną przestrzeń, może być wykonany z plastiku, metalu, czy każdego innego materiału. Jeśli zaś ma służyć do przechowywania pieczywa, które długo zachowuje swoje walory smakowe, powinien być wykonany z drewna lub ceramiki.
Do takiego chlebaka można włożyć pieczywo opakowane w papierową torebkę lub lniany woreczek. Tak przechowywane pieczywo na pewno odwdzięczy nam się wyśmienitym smakiem nawet na drugi czy trzeci dzień od zakupu.
Jeśli jesteś jednak zwolennikiem spożywania tylko świeżych produktów, to po prostu nie ma co kupować na zapas. Piekarnie Z pieca rodem są zawsze “pod ręką” i codziennie znajdziesz tam szeroki wybór świeżego pieczywa. Możesz je schrupać od razu, jeszcze ciepłe (och, jakie to pyszne!) albo zabrać ze sobą do domu. Pamiętaj tylko je odpowiednio przechowywać!