Wiele osób twierdzi, że chleb na zakwasie to najlepsze pieczywo, smaczniejsze niż wypieki bez zakwasu. Co to jest zakwas na chleb i jak przygotować zakwas chlebowy? A może po prostu lepiej go kupić?
Jeśli chcesz upiec chleb na zakwasie, to twoim pierwszym krokiem musi być zdobycie zakwasu. Rozwiązania masz tak naprawdę dwa: albo kupisz gotowy zakwas w sklepie, albo spróbujesz zrobić zakwas w domu.
Choć wiele osób idzie na skróty i sięga po zakwas sklepowy, to jednak przygotowanie własnego zakwasu jest świetną lekcją tego, jak zabrać się za domowy chleb. Nawet gdy za pierwszym czy za drugim razem coś się nie powiedzie, to nie ma co rezygnować, ponieważ chleb na zakwasie (własnej roboty!) będzie wyjątkowo smaczny.
Co jest potrzebne do zakwasu chlebowego?
Skoro już postanowione, że zamiast gotowego produktu spróbujesz zrobić własny zakwas chlebowy, to będziesz do tego potrzebować następujących rzeczy:
- mąka (żytnia, pszenna, orkiszowa),
- woda,
- duży słoik lub miska,
- drewniana łyżka, patyczek, szpatułka,
- ściereczka, gaza.
Jeśli nigdy nie robiłeś zakwasu, to polecamy zacząć od mąki żytniej, typ minimum 700. Im wyższy wskaźnik, tym lepiej, ponieważ w tego typu mąkach łatwiej zachodzi proces fermentacji.
Jak powstaje zakwas chlebowy?
Zasada działania jest taka sama, niezależnie od rodzaju mąki, którą użyjesz. Celem jest wywołanie procesu fermentacji w mieszance wody i mąki. Dochodzi do tego pod wpływem ciepła, w wyniku czego powstają dzikie drożdże i kultury bakterii. To one na późniejszym etapie spowodują, że chleb będzie pulchny i wyjątkowo smaczny.
Jak zacząć robić zakwas?
Do wcześniej przygotowanego słoika (czystego i suchego) lub miski dodaj mąkę i wodę w jednakowej proporcji tzn. 50 g mąki na 50 g wody.
Trzeba pamiętać, że zakwas nie może być zbyt wodnisty i powinien przypominać gęste ciasto na naleśniki. Pamiętaj również i o tym, że twój zakwas będzie rósł, dlatego naczynie powinno być odpowiednio dużo. Nie zaczynaj także ze zbyt dużą ilością mąki i wody – 30-50 g będzie optymalnym rozwiązaniem.
Tak przygotowane ciasto zamieszaj drewnianą łyżką, zostaw w słoiku i przykryj ściereczką lub gazą (nie zakręcaj!!) i odstaw na 12 godzin.
Bardzo ważne jest miejsce, w którym będziesz trzymać słoik z zakwasem. Nie może być ani za ciepłe, ani za zimne. Zakwas lubi temperaturę ok. 35-37 stopni. W zbyt zimnym miejscu zakwas nie urośnie, z kolei zbyt wysoka temperatura zabije zakwas. Zimą trzymaj słoik w okolicy kaloryfera, a latem w dowolnym miejscu, ale nie narażonym na zimne i wietrzne przeciągi.
Po upływie dwunastu godzin przemieszaj zakwas suchą i czystą łyżeczką z drewna lub patyczkiem (na przykład takim do szaszłyków) i zostaw pod przykryciem.
Dokarmianie zakwasu
Skoro zakwas to “żywy organizm” (bakterie), to trzeba go regularnie karmić. Będziesz to robić przez kolejnych pięć dni, ciągle stosując tę samą zasadę.
Rano należy nakarmić zakwas dodając ok. 50 g mąki i tyle samo wody, ciągle pilnując, aby konsystencja nie była zbyt lejąca. Wieczorem zakwas tylko mieszaj drewnianą łopatką.
Karmienie wygląda tak samo każdego dnia, przez pięć dni licząc od dnia, w którym zabrałeś się za przygotowania – rano dosypanie mąki i dolanie wody i zamieszanie, wieczorem (czyli po 12 godzinach) zamieszanie.
Pamiętaj, żeby ciągle trzymać naczynie z zakwasem w ciepłym miejscu. Około trzeciego dnia zobaczysz, że zakwas zaczął pracować, pojawią się pęcherzyki powietrza i poczujesz wyraźny kwaśny zapach. Pilnuj, czy w zakwasie nie pojawia się pleśń – jeśli by do tego doszło, niestety zakwas jest do wyrzucenia.
Szóstego dnia zakwas jest już gotowy! Udało ci się! Nasze gratulacje!
Pieczywo na zakwasie
Przygotowanie pieczywa na zakwasie to temat na zupełnie inny artykuł, ale z całą pewnością znajdziesz go na naszej stronie. A tymczasem, jeśli chcesz przekonać się, jak smaczne są chleby na zakwasie, spróbuj na przykład naszego chleba wiejskiego albo chleba złocistego. Znajdziesz je w jednej z naszych piekarni Z pieca rodem. Pieczywo na zakwasie jest wyjątkowo pulchne i zdecydowanie dłużej jest świeże (ale nie dzięki sztucznym polepszaczom).